Koledar prenehanja kajenja po dnevu

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z vašim telesom, ko prenehate kaditi? Seveda je opustitev cigaret močan stresni dejavnik, ki vpliva na fiziološko in psihično stanje. Priporočila strokovnjakov, nasveti nekdanjih kadilcev pomagajo pri soočanju z odtegnitvenim sindromom, poleg tega pa obstaja veliko metod, ki zgladijo odtegnitveni sindrom in človeku omogočijo, da si povrne veselje do polnega življenja. Najbolj zanimivi so učinki prenehanja kajenja. Svoje fiziološke občutke, čustva, misli in občutke lahko zabeležite v dnevnik. Za udobje in kot dodatno motivacijo so spremembe, ki se dogajajo, naslikane dobesedno iz dneva v dan.

koledar opuščanja kajenja

Odločitev je padla!

Glede na dejstvo, da kajenje zdaj ni v modi, vse več moških in žensk razmišlja o tem, da bi se znebili odvisnosti. Sodobna farmakologija vsako leto razvija zdravila, ki so namenjena postopnemu ugašanju hrepenenja po cigaretah in ublažitvi odtegnitvenih simptomov. Toda tudi zdravljenje odvisnosti od drog ne izključuje prisotnosti volje in velike želje po prenehanju kajenja.

Ponavadi moški del populacije, in sicer po statistiki WHO so zagreti kadilci, komaj čakajo, da čim prej dosežejo želeni rezultat. Tu je vse individualno in odvisno od izkušenj kadilca, od tega, koliko je telo "nasičeno" s katranom, nikotinom, rakotvornimi snovmi in produkti izgorevanja. Manjše spremembe opazimo že v enem dnevu, resnične posledice opustitve kajenja pa lahko ocenimo šele leta pozneje, ko se delovanje vseh telesnih sistemov v celoti obnovi.

Da bi obdobje odvajanja od tobaka minilo čim bolj neboleče, dodatne tehnike ne bodo motile. Kadilski koledar omogoča analizo splošnega stanja telesa po prenehanju kajenja, da se osredotoči na glavne vidike procesa. Pravzaprav je dnevnik ustvarjen z namenom samokontrole. Na naslovni strani lahko naštejete razloge, zaradi katerih ste se poslovili od »nikotinske odvisnosti«, in vsakič, ko boste odprli koledar, boste začutili, da greste v pravo smer.

Prvi koraki

Najprej se morate odločiti za datum, zaželeno je, da prenehate kaditi ob vikendih. Ne pozabite na moralno pripravo telesa, ki traja približno en teden. V tem času se morate znebiti pepelnika in vžigalnika, na mesto, kjer so bile prej shranjene cigarete, postaviti antinikotinske pastile ali žvečilni gumi. Sprva se poskušajte izogniti kadilskim družbam. Prosite prijatelje, sodelavce in sorodnike, naj ne kadijo v bližini, naj spoštujejo vašo izbiro.

Podatke v dnevniku je treba razložiti korak za korakom, da se ne zmedete. Najpomembnejše posledice opustitve kajenja so tiste, ki se pojavijo v prvem letu boja proti slabi navadi. Spodaj je dnevnik opuščanja kajenja. Spoznavanje vas bo pripravilo na težave, ki se lahko pojavijo na poti, da se znebite odvisnosti od tobaka.

dnevi Misli in občutki Fiziološki občutki Kaj se dogaja
Prvič Končno narejeno! Nehal sem kaditi! Ob odločitvi čutim samozavest, ponos, veselje. Hrepenenje po tobaku je minimalno, zlahka ga prekinejo tuje misli. Slab apetit, blaga vrtoglavica, zmerna tesnoba, težave z zaspanjem. V zgodnjih dneh je raven motivacije zelo visoka. Po prenehanju kajenja se kri in tkiva telesa napolnijo s kisikom, koncentracija CO2 pa se znatno zmanjša. Izboljša se transportna funkcija eritrocitov.
Drugič Še vedno ne kadim, vendar je rahla razdražljivost, moč samohipnoze slabi. Čez dan premaga zaspanost, apatijo. Včasih roka samodejno seže po cigarete, kaj storiti, je navada. Zmanjšan apetit v ozadju prenehanja kajenja, hrepenenje po dišeči hrani. Zasoplost, kašelj, pogosto uriniranje, bolečine v trebuhu. Spanje je slabo, občutek srbenja in zategovanja kože. V ozadju slabega zdravja evforija ob metanju cigaret izgine. Toda delo ciliarnega epitelija se začne obnavljati, ki ščiti pljuča in bronhije pred škodljivimi snovmi. Posodobljena je sluznica prebavnega trakta.
Tretji Nervoza narašča, čutim izrazit odtegnitveni sindrom. Ne vem, kam naj se postavim in kako se odvrnem od obsesivne misli o kajenju. Spanje moteče, občasno. Že tretji dan po zadnji pokajeni cigareti se pojavi brutalen apetit, vleče sladkarije. Pojavijo se spremembe v delu prebavnega trakta, omotica, tahikardija, tinitus. Opazite lahko kožne izpuščaje. Začel se je proces reparacije ciliranega epitelija in bronhialne sluznice. Količina tripsina v telesu se zmanjša, pretok krvi v možgane in srce se, nasprotno, poveča. Na celični ravni se potreba po cigaretnem dimu zmanjša, žilni tonus je stabilen. Bodi previden! Od tretjega dne obstaja velika nevarnost, da se znebite in ponovno začnete kaditi.
četrti Lakota po nikotinu se nadaljuje. Agresivnost in razdražljivost preneham s sedativi. Razpoloženje je labilno, spanje je površinsko, koncentracija motena. Da se telo lahko hitro očisti toksinov, pijem zeleni čaj, jem veliko sadja in zelenjave. Hrup v ušesih, povišan krvni tlak, uriniranje je normalno. V grlu se pojavi občutek viskozne kepe, začne se kašelj, enako kot pri kajenju. Občasno je izrazito otekanje obraza, prstov, ušes. Ostanki nikotina se izločijo iz telesa. Prihaja do sprememb v značaju, ko se spremeni, ne trpi le kadilec sam, ampak tudi njegovo bližnje okolje. Reparativni procesi se nadaljujejo v pljučih tistih, ki so prenehali kaditi, bronhialna sekrecija je normalna. Lahko pride do zmanjšanja peristaltike, normalizira se sinteza antidiuretičnega hormona.
peti Nisem si mislil, da bo opuščanje cigaret tako težko! Prebrala sem veliko kritik na forumih, a nisem niti slutila, da se bodo podobne spremembe zgodile tudi meni. Počuti se slabo, neusmiljeno ga preganjajo misli o kajenju. V ustih je grenak okus, nenehno žeja. Obstajajo znaki kršitve avtonomnega sistema v obliki rahlega tresenja rok, prekomernega znojenja, občutka žeje. V grlu je občutek ohlapne sluznične kepe, pri izkašljevanju je sluz temne barve in goste konsistence. Zastrupljeno telo se počasi, a zanesljivo čisti, po prenehanju kajenja se v globinah bronhopulmonalnega sistema sprožijo regenerativni procesi. Mikrotravme na jeziku se zacelijo. V želodcu je manj sluzi, tonus črevesja je še vedno nizek.
Šesta Odtegnitveni sindrom se vrne, razpoloženje poskoči. Želja po kajenju se pojavi paroksizmalno, traja približno 5-10 minut. Bilo je nekaj trenutkov, ko sem šel po cigarete, zelo težko sem se zadržal. Vegetativne motnje se še naprej pojavljajo, povezana sta slabost in zgaga. Povečana žeja, pogosto uriniranje, sluz s krvjo ob kašljanju. Levkocitne celice so prvič "rasle" brez učinkov nikotina na telo kadilca. Delovanje prebavil se normalizira, okusne brbončice se obnovijo.
sedmi Nehal sem kaditi pred sedmimi dnevi. Verjetno je še prezgodaj govoriti o popolni osvoboditvi odvisnosti, vendar je bil začetek narejen. Tisto noč sem bolje spal, a občutek praznine me ne zapusti. Zelo pomaga podpora bližnjih. Sluz odide, "komad" v grlu vztraja, koža se lušči. Krvni tlak rahlo niha. Kljub temu se apetit poveča, bledica kože postopoma izgine. Domnevamo lahko, da je bila prva faza prestrukturiranja telesa uspešno zaključena. Ob koncu prvega tedna je priporočljivo opraviti popolno krvno sliko in opraviti fluorografijo.

Ko človek opusti kajenje, so lahko posledice za telo izjemno neprijetne. In ni presenetljivo, da se fizična odvisnost od cigaret še ni umaknila, psiho-čustveni stres pa bo popustil šele konec drugega tedna. Zato je bolje, da ne tvegate, postopno prenehanje kajenja bo pomagalo preprečiti ponovitev.

Drugi in naslednji tedni

Lažje minejo, če ni dražilnih snovi v obliki cigaret ali tobačnega dima. Telo si opomore in se na pomanjkanje nikotina praktično ne odzove. Če listate koledar opuščanja kajenja, lahko opazite veliko pozitivnih trenutkov, katerih pomen se razume šele s časom.

Možne spremembe, ki spremljajo opustitev kajenja:

  • 14. dan. Proces celjenja bronhijev se je končal, trombociti so se že uspeli obnoviti, eritrociti - ne. Možne so vegetativno-žilne manifestacije, vendar se polt izboljša, rumenkasta barva prstov izgine. Kašelj se umiri, če pa je kajenje več kot 20 let, lahko znake bronhitisa opazimo do šest mesecev.
  • 1. mesec. Do 30. dne se zgornji dihalni trakt obnovi na celični ravni. Telesna teža se izrazito poveča. Spremembe v telesu se nanašajo tudi na psihološko udobje, navdušenje postopoma nadomesti depresivno stanje. V tej fazi je pomembno, da se ne zlomite. Ne pozabite, pomemben del poti do opuščanja kajenja je že zaključen.
  • 2. mesec. Naslednji 3-4 meseci so za ženske še posebej privlačni z vidika lepote. Nezdrava rumenost prstov se zmanjša, kuperozne mreže in siva polt začnejo izginjati. Odvisnost od kajenja cigaret ostaja, vendar postaja manj izrazita, čeprav sta še vedno potrebna volja in podpora ljubljenih.
  • 3. mesec. V telesu po prenehanju kajenja se začne intenzivna obnova krvnih žil, njihov ton se vrne v normalno stanje. V tem obdobju se oblikuje "točka brez vrnitve", fizična odvisnost od tobaka je popolnoma izginila, psihično, kajenje skoraj ne vpliva na človeka. Apetit in splošno počutje sta dobra.
  • 6. mesec. Zavrnitev cigaret je privedla do popolne prenove vseh telesnih sistemov, kri in celice so se znebili nikotina, jetra delujejo učinkoviteje. Vsak dan se poveča volumen pljuč, postane lažje dihati. Šest mesecev pozneje se človek odvisnosti praktično ne spomni.
  • V enem letu. Obdobje, ko se seštevajo rezultati. Domnevamo lahko, da je bilo čiščenje telesa po prenehanju kajenja uspešno. Delo za premagovanje odvisnosti od nikotina v prihodnosti bo obrodilo sadove: tveganje za srčni infarkt se bo zmanjšalo za 50%, možganska kap - za 30%, rak pljuč in jeter - za 80-90%, prebavil - za 60-70%, ustnice rak - za 99-100 %.

Če preučujete koledar opuščanja kajenja po dnevih in mesecih, lahko vidite, da se težave prvih stopenj začenjajo pozabljati, obnovljene živčne celice delujejo popolnoma brez tobačnega dima. Glede verjetnosti ponovitve narkologi trdijo, da tveganje za vrnitev k kajenju ni v fizičnem hrepenenju po nikotinu, ampak v glavi. Moč volje in nenehno delo na sebi je ključ do uspeha, zdravja in dolgoživosti.

Alternativna možnost

Mnogi vlečejo analogijo med kajenjem tobaka in marihuano, marihuano, marihuano ali hašišem, vendar tega ne bi smeli storiti. Posledice opustitve običajnih cigaret so veliko lažje kot tiste, ki se pojavijo, ko prenehate jemati psihoaktivne droge. Odvisnost telesa kadilca od mehkih drog se razvija počasneje, vendar vse snovi iz konoplje vsebujejo tetrahidrokanabinol in kanabinol, ki povzročata duševno in telesno odvisnost. Nevarnost je v tem, da se učinki kajenja marihuane dolgo časa ne pokažejo, pri epizodni uporabi drog pa ni odtegnitvenega sindroma.

Morda se zdi, da je uživanje plevela veliko bolj "donosno", saj kadilec porabi od 7 do 20 cigaret na dan, medtem ko ljubitelji marihuane ne porabijo več kot 3. Toda konoplja vsebuje približno enake strupene nečistoče in če kadite veliko, potem se bo telo navadilo na narkotično drogo in bo vztrajno zahtevalo še en vdih.

Če se želite za vedno osvoboditi spon odvisnosti, ne morete brez:

  • Močna želja.
  • železna volja.
  • Podpora ljubljenih.
  • Pomoč specialista.

Velika večina kadilcev z več kot 7-10 letnimi izkušnjami ima abstinenčni sindrom, celotno okrevanje telesa po kajenju, ki je trajalo več let, pa je počasnejše. Nadaljnje zanemarjanje zdravega načina življenja vodi v poslabšanje spomina in koncentracije, nihanja krvnega tlaka in težave z organi srčno-žilnega sistema in jeter.

Šele ko prenehaš kaditi, se zaveš, kako težko je. Samozavest je ključ do lažjega opuščanja cigaret. Ni napačnega dne, da premagate odvisnost in se znova počutite kot popolna, srečna oseba. In naj vas le koledar opustitve kajenja spominja na tisti nemirni čas, ko vam je odvisnost od nikotina zastrupila življenje!