Kako hitro, enostavno in trajno prenehati kaditi

Prenehati kaditi je enostavno. Če razumete, kaj točno določen kadilec pridobi in kaj izgubi s svojo navado, je veliko lažje izbrati najučinkovitejši način, da za vedno opustite kajenje. Zato je prva stvar, ki jo morate storiti, razumeti lastno motivacijo za kajenje. Po tem je čas, da preidemo na znane psihološke, terapevtske in ljudske metode, ki so pomagale več kot enemu nikotinskemu odvisniku.

načini prenehanja kajenja

Zakaj kaditi?

Če želite opustiti slabo navado, morate razumeti razloge za njen obstoj. Večina ljudi začne kaditi v najstniških letih. Želja, da bi se zdeli odrasli, spodbuja najstnike k početju »odraslih« dejanj, vključno s pitjem in kajenjem. Ko mine maksimalizem, se navadi ni tako enostavno odreči: telo je odvisno in življenje brez cigaret ni več mogoče.

Podobna situacija se zgodi, ko oseba vstopi v novo ekipo. Stres iz novega okolja bo dopolnjeval dejstvo, da se ljudje z vzpostavljanjem stika z drugimi lahko prevzamejo tuje navade in se prilagajajo splošnemu načinu življenja v družbi. Takšen mehanizem za razvoj odvisnosti je povezan z željo po pridružitvi ekipi in občutku vključenosti v delo. To se lahko začne s poskušanjem kadilcem delati družbo in pasivnim kajenjem, kar ustvarja predispozicijo.

Obstajajo psihološke in fiziološke odvisnosti od kajenja. Na stopnji psihološke navade je opustiti kajenje enostavno, saj človek ni zares odvisen od tega, ampak se samo prepriča o pozitivnem učinku kajenja cigaret. Če se je tej obliki odvisnosti pridružila fiziološka, se bo moralo telo tudi boriti proti slabi navadi.

Kje začeti?

S pravilnim odnosom bo opustitev kajenja najbolj neboleča.

Za začetek zavrzite vse preostale kadilne mešanice in cigarete. Ko je odločitev za opustitev navade sprejeta, odločna zavrnitev pomaga, da se je znebite. Dodatki za kajenje, kot so ustniki, pipe, cigaretnice, pepelniki in celo vžigalniki, gredo v koš brez dele obžalovanja. "Dežurni" paket prav tako odleti v smeti, da s svojo prisotnostjo še enkrat ne zamika.

Pogosto kadilci, ki prenehajo kaditi, nimajo volje, da bi prenehali v enem dnevu; želja po kajenju je močnejša od sposobnosti pozabiti na običajen atribut življenja. V tej situaciji je primerna druga metoda s postopnim omejevanjem števila pokajenih cigaret. Izračunati morate, koliko se običajno pokadi na dan. V prvih nekaj dneh morate njihovo število zmanjšati za eno in tako naprej, dokler ne postane mogoče zdržati cel dan brez cigarete. Ko bo potreba po kajenju minimalna, lahko varno zavržete vse kadilske pripomočke - zdaj bo za to dovolj volje.

Drug učinkovit način je nadomestiti redno kajenje z uporabo elektronske cigarete ali vape. Formulacije za te naprave vključujejo nižji odmerek nikotina kot v cigareti. Vendar pa je v tem primeru vredno jasno omejiti čas njihove uporabe, saj za razliko od običajne cigarete ni jasno določenega obdobja uporabe.

Kako se ne zlomiti?

Pozabo na kajenje pogosto prepreči navajenost telesa na nikotin. Sprva to snov samostojno proizvajajo jetrne celice v minimalnih odmerkih. Ko njegov vnos od zunaj začne presegati odmerke, potrebne za celice, jetra prenehajo s proizvodnjo kot nepotrebno. Tukaj ima oseba "premor". Vsako obdobje pred pojavom "loma" je individualno. To je posledica različne moči cigaret in izkušenj s kajenjem. S kratkimi izkušnjami se največja želja po ponovni vzpostavitvi navade pojavi v prvih 2-4 dneh in skoraj takoj izgine zaradi začetka delovanja jeter. Če so izkušnje pomembne in so bile cigarete srednje močne in višje, se lahko to obdobje odloži do nekaj tednov. V tem primeru mora biti opustitev kajenja postopna, da ne bi povzročili stresa za telo.

Kajenje gre pogosto z roko v roki z drugimi človeškimi navadami. Takšna dejanja lahko na refleksni ravni vodijo do zloma in povečanja potrebe po cigaretah. Zato mora njihovo zavrnitev spremljati sprememba vsakdanjih »običaj«. Najbolje je, da naredite rahlo pristranskost k zdravemu načinu življenja: namesto sode in kave pijte vodo in sokove, opravljajte lahkotno telesno dejavnost.

Medicinski pripravki

Če sami niste uspeli prenehati kaditi, potem morate začeti jemati posebna zdravila, ki zmanjšujejo željo po kajenju. Med njimi so naslednje oblike:

  • ometi;
  • razpršila;
  • tablete.

Obliže lahko nalepite na kateri koli del telesa, tako da nihče ne bo uganil o njegovi prisotnosti. Njihovo delovanje temelji na vnosu majhnih odmerkov nikotina v človeško telo. Hrepenenje po njegovem vnosu od zunaj izgine in jetra postopoma začnejo proizvajati manjkajoč volumen. Težava pri uporabi teh obližev je v pogosti nezmožnosti osebe, da bi se omejila na enega na dan, kar vodi do njihove nenehne spremembe in povečanja odmerkov nikotina nad dovoljenimi.

Obstajata dve vrsti razpršil za opustitev kajenja: ki vsebujejo nikotin in nikotinska nenaklonjena. V prvem primeru je učinek pršila podoben uporabi obliža in vodi do istih težav. Druga vrsta pršila deluje z drugačnim mehanizmom. Vsebujejo le eterična olja in zeliščne tinkture, ki ob vstopu v dihala ovijejo sluznico. Če oseba po uporabi zdravila pokadi cigareto, bo nikotin reagiral z olji, kar bo povzročilo zastrupitev z napadi slabosti, omotice in splošnega slabega počutja. Posledično bo kajenje cigarete postalo neznosno.

Tablete delujejo na principu razvijanja averzije do kajenja, vendar za razliko od pršil potrebne snovi vstopijo v krvni obtok, kjer reagirajo z nikotinom.

Ljudske metode

Zdravljenje odvisnosti od nikotina ni priporočljivo za vse. Praviloma lahko najboljši učinek dosežejo ljudje s kratko izkušnjo kajenja. Dolgotrajni kadilci doživljajo številne stranske učinke, ki jim le preprečujejo, da bi opustili kajenje. V tem primeru se priporoča uporaba metod tradicionalne medicine, ki temelji na uporabi naravnih izdelkov in ne povzroča obsežnih stranskih učinkov.

  • Zeliščna zbirka. Mešanico islandskega mahu, preslice, pikulnikove trave, škrge, koprive in gorca (po 1 čajno žličko vsake sestavine) prelijemo s 500 ml vrele vode, kuhamo 10 minut, vztrajamo eno uro in filtriramo skozi gazo. Uporabite infuzijo 100 ml trikrat na dan po obroku.
  • Antinikotinski čaj.Korenine navadnega radiča, baldrijana zdravilnega, listov koprive, poprove mete in dišeče rute zdrobimo. V nastalo zbirko dodamo eno čajno žličko listnega čaja in prelijemo s 500 ml vrele vode. Zbirka se infundira eno uro, nato pa se filtrira. Jemati ga je treba 130 ml 2-3 krat na dan.
  • Oves. Dve žlici ovsenih zrn prelijemo s kozarcem vrele vode, nato kuhamo 5 minut in infundiramo eno uro. Odvarek vzemite po precejenju 100 ml trikrat na dan pred obroki.
  • Korenine kalamusa. Dve leti staro vejo ptičje češnje narežite na 5 mm velike kose. Žvečite in pljunite vsakič, ko začutite kajenje. Učinek se pojavi 10-12 dni po začetku uporabe.
  • Infuzija za izpiranje ust. Za pripravo infuzije zdrobljene korenike serpentina prelijemo s kozarcem vrele vode in infundiramo 50 minut. Vsak dan zjutraj po jedi sperite usta. Za izpiranje lahko uporabite tudi raztopino sode (ena žlica sode v kozarcu vode).

Potek zdravljenja z ljudskimi zdravili v vseh primerih (razen uporabe korenin kalamusa) je 1 mesec.

Zaključek

Kajenje je v sodobni družbi precej pogosta slaba navada, zato se mu ni tako enostavno opustiti. Treba je razumeti, da je malo verjetno, da bo na to kljub vsem nasvetom mogoče v enem dnevu popolnoma pozabiti. Izkušnje, nabrane z leti, ne bodo izginile tako hitro. Na srečo obstaja veliko možnosti za rešitev problema in iz celotne raznolikosti predlogov boste zagotovo lahko izbrali najboljši in najučinkovitejši način, ki vam bo posebej pomagal.