Kako kajenje škoduje vašemu zdravju?

Kajenje škoduje zdravju – to trditev že dolgo priznavajo tako strokovnjaki kot laiki. Še posebej nevarno je, če se alkohol zaužije skupaj s kajenjem, kar močno poslabša vse patogene dejavnike. Krik "Kajenje škoduje vašemu zdravju! "postal poziv k boju proti tej slabi navadi v mnogih državah sveta. Zaenkrat pa poročila iz različnih krajev kažejo, da kajenje ostaja svetovni problem.

slika cigarete ubije človeka

Kakšna je nevarnost kajenja?

Kakšno škodo škoduje navada? Kakšen je učinek kajenja na zdravje ljudi? Škoda kajenja je v prvi vrsti povezana z zelo nevarnimi rakotvornimi snovmi, ki jih vsebuje tobačni katran, ki nastane med tlenjem tobaka. V povprečju kadilec vdihne do 6-8 g takšnega katrana na vsakih 100 g žganega tobaka. S tem postopkom se izračuna, da je pokajenje 20 cigaret na dan enakovredno vnosu do 750 g tobačnega katrana v svoje telo na leto.

V sestavi tobačnega katrana je bilo najdenih več kot 250 različnih kemičnih sestavin, ki ne le škodljivo vplivajo na številne notranje organe, ampak spadajo tudi v kategorijo rakotvornih snovi in se zelo slabo izločajo iz telesa ter se v njem postopoma kopičijo. . Katran vsebuje rakotvorno snov, tako imenovano prvo kategorijo nevarnosti - benzpiren, pa tudi benzantracen in druge smole, ki lahko izzovejo maligni proces. Prav tako je treba opozoriti, da alkohol močno poveča uničevalni učinek tobaka.

Da je kajenje škodljivo za zdravje, lahko varno rečemo, če pogledamo seznam sestavin tobačnega dima. Vsaka cigareta vsebuje v povprečju približno 6-7 mg nikotina, kar ob navadi kadilca, da pokadi zavojček cigaret, povzroči porabo približno 125-140 mg nikotina na dan. V sestavi tobačnega dima so opažene neposredno strupene snovi: ogljikov monoksid, cianovodikova kislina, arzen, cianidi. Kakšno škodo naredijo, ne morete niti reči: to je neposredna zastrupitev telesa. Poleg tega škodo kajenja povzroča prisotnost tako nevarnih sestavin (poleg teh rakotvornih snovi): krizen, nitrozamini, radioaktivni elementi (polonij), težke kovine.

Številne študije nedvoumno dokazujejo, da človek, ki kadi, spodkopava ne le svoje zdravje. Kajenje prinaša veliko škodo tudi ljudem, ki so blizu ljubitelju tobaka. Ugotovljeno je bilo, da tako imenovano pasivno kajenje prisili človeka, da vdihne do 70 % tobačnega dima, če je v bližini kadilca v zaprtem prostoru. Pasivno kajenje je še posebej nevarno za otroke, nosečnice, starejše, ljudi s kroničnimi boleznimi srčno-žilnega in dihalnega sistema.

Kakšni so učinki škodljivih snovi

Nevarne sestavine tobačnega katrana posamično in skupaj uničujoče vplivajo na številne sisteme za vzdrževanje življenja, alkohol pa ta učinek večkrat poveča. Ena najnevarnejših sestavin skoraj vsakega tobaka je radioaktivni polonij-210, ki ga listi rastline med rastjo aktivno absorbirajo iz zraka.

Pri kajenju so moteni presnovni procesi, eden od krivcev za to pa je ogljikov monoksid, t. j. ogljikov monoksid. Ko pride v kri, ta snov veže hemoglobin v karboksihemoglobin, in ker ne more prenašati kisika, je dihanje kisika v tkivih moteno. Zakaj je kajenje nevarno? Že zato, ker človek, ko pokadi zavojček cigaret, v telo vnese več kot 300 ml ogljikovega monoksida, kar poveča raven vezanega hemoglobina v krvi za 6-8%. Tako kadilec prisili vse organe, da so v načinu stalnega kisikovega stradanja. Če k temu dodamo alkohol, potem slika postane absolutno kritična za zdravje.

Poškodbe dihalnega sistema

učinki nikotina na pljuča

Človeški dihalni sistem je prvi, ki zazna vso negativnost kajenja. Ni presenetljivo, da statistika kaže, da se razvoj pljučnega raka in tuberkuloze pri zavzetih kadilcih desetkrat pogosteje kot pri nekadilcih. Ogromno škodo dihalnemu sistemu povzroča že prehod dima skozi dihala. Nenehno se pojavlja draženje in vnetna reakcija sluznice nazofarinksa, žrela, bronhijev, sapnika, pljučnih alveolov. V takšnih razmerah se zdijo logične kronične bolezni, kot sta bronhitis in astma, ki sta značilni za kadilce.

Specifičen kronični kašelj postane jasen znak kadilske osebe. Včasih ta simptom postane izčrpavajoč in intenziven. Študije dokazujejo obstoj neposredne odvisnosti malignih tumorjev ustnic, sapnika, grla od števila pokajenih cigaret.

Gastrointestinalna lezija

bolečine v trebuhu zaradi škodljivih učinkov kajenja

Nikotin in številne druge sestavine tobačnega katrana povzročajo resne prebavne motnje.

Ugotovljeno je bilo, da peptično razjedo na želodcu in dvanajstniku pogosto izzove kajenje, zlasti kajenje na prazen želodec.

Patologije imajo razložljiv mehanizem. V času kajenja pride do krčev želodčnih žil, s pogostim takšnim pojavom pa je motena oskrba tkiv s kisikom in hranili. Posledično je motena sekretorna funkcija proizvodnje želodčnega soka. Sekretorna disfunkcija povzroča gastritis, ki se pogosto spremeni v peptični ulkus.

Vpliv na srčno-žilni sistem

Poraz srčno-žilnega sistema s prekomerno odvisnostjo od tobaka je posledica spremembe živčnega in humoralnega nadzora sistema. Posebej pomemben vpliv na pojav motenj imata nikotin in ogljikov monoksid. Nikotin zviša krvni tlak z zoženjem krvnih žil. Poleg tega se zaradi učinka nikotina na žleze z notranjim izločanjem poveča proizvodnja biološko aktivnih komponent, kar vodi do zožitve arterij, ki zagotavljajo oskrbo s krvjo v možganih in ledvicah.

Stopnja nevarnosti izpostavljenosti kajenju se poveča v času fizične ali psihične preobremenitve. Študije kažejo, da vsaka pokajena cigareta poveča raven kortikosteroidov, epinefrina in noradrenalina v krvi, kar dodatno poveča krčenje srčne mišice in poveča preobremenitev srca. Srčni utrip kadilca je bistveno višji kot pri nekadilcih. Zaradi aktivnega kajenja oseba razvije angino pektoris in koronarno srčno bolezen. Tveganje za miokardni infarkt se večkrat poveča.

Številne študije, izvedene v različnih državah, so pokazale, da aktivno kajenje prispeva k razvoju takšnih patologij:

srce in vpliv nikotina na telo
 • onkološke bolezni različnih organov, zlasti rak pljuč in želodca;
 • miokardni infarkt;
 • možganska kap;
 • pljučna trombembolija;
 • ateroskleroza;
 • očesne patologije;
 • izguba sluha in gluhost;
 • endarteritis;
 • moška in ženska neplodnost;
 • impotenca;
 • pljučni emfizem;
 • pljučnica;
 • kronični bronhitis;
 • patologija prebavnega sistema;
 • težave z zobmi;
 • dedne anomalije, ki se prenašajo na otroke.